Gratis les boerderijeducatie Mgr Zwijsenschool

Vorige week was groep 6b van de Mgr. Wijsenschool in Kerkdriel op bezoek bij melkveehouder Van Zeelst en ijsboerderij De Schoonheuvel. Leerlinge Evy Peffer had een gratis les voor haar klas gewonnen door tijdens de open dag ‘Beleef de Boerderij’ mee te doen aan een prijsvraag. Eigenaresse Nicolien van Zeelst begint zo’n bezoek altijd met een algemeen verhaal over de koeien.

Sommige kinderen hebben nog nooit een koe van dichtbij gezien. Weten niet dat een aardappel in de grond groeit of hebben geen idee waar een brood van gebakken wordt. Speciaal voor deze leerlingen van basisscholen en middelbare scholen bestaat ‘Boerderij Educatie Rivierenland’.

De ‘educatieboeren’ die zich bij het project hebben aangesloten hebben een training gevolgd en hun didactische vaardigheden ontwikkeld. Verder moeten ze aan allerlei voorwaarden voldoen op het gebied van veiligheid en een verklaring van goed gedrag. In de Bommelerwaard zetten vier bedrijven de deuren open voor schoolklassen: champignonkwekerij De Hopwaag, bloemenkwekerij Van Hees, IJboerderij De Schoonheuvel en melkveebedrijf Van Linden in Delwijnen.

Het initiatief voor Boerderij Educatie is genomen door de agrarische natuurverenigingen Tiel- en Culemborger Waarden, Lingestreek en de Bommelerwaardse Capreton. Op dit moment kunnen scholen kiezen uit bijna veertig boerderijen en tuinders in het gebied tussen Gorinchem en Arnhem/Nijmegen.

Subsidie
Janny van den Bogert van de biologische varkenshouderij in Hedel is bestuurslid van de Capreton en van daaruit ook van Stichting Boerderij Educatie Rivierenland. Zij coördineert de boekingen van de scholen en zorgt voor de facturen. Een bezoek aan de boerderij is in sommige gevallen gratis, maar kan ook maximaal 125 euro kosten. “Een paar gemeenten waaronder Zaltbommel geven subsidie voor de lessen op de boerderij”, legt ze uit. “De gemeente Maasdriel geeft geen subsidie. De Nederlandse Zuivelorganisatie geeft subsidie voor de bezoeken aan melkveehouders, dan is het voor sommige scholen ook gratis.”

Volgens Janny is het heel goed als kinderen een keer op een boerderij komen. “Vroeger hadden de meeste mensen wel een familielid met een boerderij. Of ze hielden zelf kippen of een varken”, zegt ze. “Maar tegenwoordig is dat niet meer zo. Als agrarische natuurverenigingen vinden wij het belangrijk dat kinderen weten waar hun eten vandaan komt. ”

Overigens gaat het bij Boerderij Educatie niet alleen om veeteelt of groente. Bij sommige bedrijven gaan de kinderen samen met de ondernemer op onderzoek uit langs de slootkant. “Het is niet zomaar een excursie, maar belevend leren, daar gaat het om”, benadrukt Janny. “De leerlingen gaan kennismaken, ruiken en proeven. Ze maken opdrachtjes of ze helpen mee om de dieren te voeren. Ze gaan bijvoorbeeld uitrekenen hoeveel een koe elke dag eet. Ze leren het vet van de melk scheppen en maken daar zelf slagroom van. En bij een groenteteeltbedrijf helpen ze met oogsten en maken vervolgens samen een pan groentesoep.”

Inmiddels hebben al rond de vierduizend kinderen in het hele gebied een boerderijles gevolgd.

Aaien
“Daarna mogen de kinderen de koeien even aaien, als ze dat durven”, vertelt Nicolien. “In de stal heb ik verschillende emmers staan met daarin opdrachten. De kinderen gaan daar mee aan de slag. Ze leren over de melkrobot, mogen een kunstkoe melken, maar gaan ook even stil staan in de wei om naar de vogels te luisteren.” Aan het einde van het bezoek krijgen de kinderen nog een kort filmpje te zien over de koeien, van kalfje tot melkkoe en daarna mogen ze natuurlijk een ijsje uitzoeken. “Het bezoek van twee uur is eigenlijk te kort”, lacht Nicolien. “Maar het is altijd heel erg leuk. En ik vind het heel belangrijk dat kinderen leren dat melk uit een koe komt en niet uit een pak.”

http://boerderijeducatierivierenland.nl

 

 

Britta Alink

Geplaatst in Algemeen, Geen categorie.