Agenda

vrijdag 21 juni 2024 | Avondwandeling op de langste dag voor jong en oud – Munnikenland

Op vrijdag 21 juni 2024 organiseert de agrarische natuurvereniging “De Capreton” een avondwandeling in het Munnikenland. Wij nodigen jong en oud hiervoor graag uit.

Deze wandeling van ca. 4 km voert door het glanshaverhooiland en langs het weidegebied waar de boeren van de Capreton hun vee laten grazen. Een deskundige ecoloog zal uitleg geven over de aanwezige flora en fauna. Na de wandeling biedt de Capreton een gratis hapje en drankje aan. Deelname is gratis, aanmelden is noodzakelijk.

Munnikenland
In het laatste decennium is in het uiterste westen van de Bommelerwaard een groot natuurgebied ontstaan, het Munnikenland. In dat gebied staan veiligheid tegen overstromingen en behoud en ontwikkeling van natuur centraal. Een deelgebied van het Munnikenland wordt vanaf 1 januari 2017 door De Capreton worden beheerd en uitgegeven. Het betreft een gebied van ongeveer 110 ha grasland in de Brakelse Benedenwaarden en ter plekke van de voormalige Deltadijk. Een deel daarvan is in gebruik als glanshaverhooiland, een ander deel is bestemd voor begrazing door vee. Bij het beheer van het gebied worden lokale ondernemers en inwoners van de regio ingeschakeld.

Doe mee!

Datum: vrijdag 21 juni 2024

Tijd: 19.00 uur

Verzamelen: nabij het pompstation van Dunea (Munnikenlandse Waalkade). Na de wandeling biedt de Capreton een gratis hapje en drankje aan.

Deelname: gratis

Aanmelden: u kunt zich aanmelden via deze link

 

munnikenland

Woensdag 26 juni 2024 | Bloemrijken Bijeenkomst in De Torentuin, Zaltbommel

Op woensdagavond 26 juni is er weer een Bloemrijke(n) bijeenkomst. In het project Bloemrijken werkt De Fruitmotor samen met inwoners van Rivierenland aan (meer) bloemrijke stukken op openbaar toegankelijke plaatsen. Goed voor wilde bijen, vlinders en andere insecten, mooi om te zien en leuk om samen mee bezig te zijn!

Bloemrijken in de Bommelerwaard
Voor de Bommelerwaard is er een samenwerking tussen De Capreton en Bloemrijken. De Capreton kan nieuwe Bloemrijken in de Bommelerwaard financieel ondersteunen met de aanschaf van materiaal, plantgoed etc. Op deze bijeenkomst in de Torentuin kun je veel kennis opdoen en de verhalen en tips horen van andere Bloemrijken. Met de Capreton kun aan de slag om concreet aan je Bloemrijk te beginnen. We kunnen dan gezamenlijk uw plan van aanpak gaan maken. Interesse? Neem contact op met Trix van Veen via communicatie@capreton.nl.

Inspiratie, kennis en informatie
Ben je betrokken bij een dergelijk initiatief in één van de gemeenten van Regio Rivierenland? Wil je inspiratie opdoen, gelijkgestemden ontmoeten en kennis en ervaring uitwisselen? Je bent van harte welkom bij deze ‘Community of Practice”! Ook als je alleen belangstelling hebt en (nog) niet betrokken bent bij een ‘bloemrijk’ initiatief.

Tijd: 19.30 – 21.30 (inloop vanaf 19.00 uur)
Locatie: De Torentuin in Zaltbommel (aan de Vogelenzang, 5301 ER)

Over de Torentuin
De TorenTuin ligt ‘onder de toren’ van de bekende Sint Maartenskerk van Zaltbommel, achter de huizen, tegen de stadsgracht en de resten van de oude stadsmuur. Buurt- en andere stadsbewoners tuinieren hier gezamenlijk. Er is een moestuin, boomgaard, vele bloemen, natuurspeelplaats en meer. Deze stadsoase bestaat inmiddels ruim tien jaar en draait op ongeveer dertig vrijwilligers uit de directe buurt maar ook uit andere delen van de stad, aangevoerd door een bevlogen bestuur. Bevorderen van sociale cohesie is een belangrijke drijfveer van deze ‘samentuiniers’, naast (begrip voor) biodiversiteit in de stad brengen.

Deze avond delen de initiatiefnemers van de Torentuin graag hun ervaringen en laten ons de boomgaard zien, die al bijna toen jaar verschralend wordt beheerd, en de bloemeplukwei. Uiteraard is er veel gelegenheid elkaar te spreken en te netwerken.

Ben je erbij?
We zien je graag! Zou je je wel even willen aanmelden? (klik op de link)

zaterdag 19 oktober 2024 | Algemene Leden Vergadering met speciale aandacht voor het 25-jarig jubileum

Op zaterdag 19 oktober 2024 wordt een Bijzondere Algemene Leden Vergadering gehouden met een feestelijk tintje. Deze avond zal in het teken staan van het 25-jarig jubileum. De agenda volgt tzt. Houd de website in de gaten!

We hopen op een grote opkomst.

Locatie

Boerengolf

Achterdijk 57

5321 JB Hedel