19 juni 15.00
Verzamelen bij de kop, steenfabriekterrein, bij de brug in aanbouw
In de afgelopen periode is er in de Hurwenensche Uiterwaarden een nevengeul gegraven gecombineerd met belangrijke verbeteringen voor de riviernatuur! Naast de verbeteringen in het waterbeheer en aaneenschakeling van percelen in het rietmoeras van de Kil is het nieuw ontstane schiereiland, dat eigenlijk niets anders dan een reuze rivierduin is, druk in ontwikkeling. Drie partijen zijn intensief in de weer om dit mogelijk te maken nl Agrarisch Natuurvereniging de Capreton, st. Dorp en Landschap Bommelerwaard en Staatsbosbeheer. Dit natuurlijk in samenspraak met Waterschap en Rijkswaterstaat onder leiding van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Al vele vele jaren is de zandige stroomrug aan de Waal een pareltje voor natuurliefhebbers! We vinden er een complete flora zoals die oorspronkelijk in ons rivierengebied voorkwam maar door onder andere een intensiever bodemgebruik bijna verdwenen waren. Maar ook veel bedreigde of verdwijnende diersoorten kunnen we er aantreffen zoals de kwartelkoning, de patrijs. Vanuit de percelen waar de zgn glanshaverhooilanden zich bevinden wordt noest gewerkt om het hele schiereiland tot een bloem- en soortenrijk gebied te maken. De bewoners van het gebied hebben aangegeven dat ze de voorkeur geven aan een gebied met een hoge landschappelijke kwaliteit, waar de ouderwetse zorg voor het landschap vanuit de agrariërs hoog gewaardeerd wordt!
De drie bovengenoemde partijen proberen dit te realiseren door op de ene plek de natuur te conserveren , op andere die te ontwikkelen en te bevorderen. Landelijk was de zodentransplantatie nieuws. De inzaai van akkers met een zaadmengsel vanuit de landerijen aan de overzijde van de rivier heeft dit jaar plaatsgevonden. Rommel en troep werd opgeruimd en de weilanden zouden een mooi fourageproduct af moeten leveren.. Op een van de percelen groeit op dit moment een wat giftige plant die we niet in het hooi willen hebben: st Jacobskruiskruid.
Op 19 juni willen we mensen vragen om te helpen die plant uit dat perceel te verwijderen tijdens een werk- en informatiemiddag waar twee specialisten Cyril Liebrand van Eureco advies en Peter de Groot van Biodivers op informele wijze alle vragen willen beantwoorden over de ontwikkelingen in het gebied. Van de genoemde organisatie zullen ook vertegenwoordigers aanwezig zijn. Een mooi moment om elkaar in het veld eens te treffen