Opzoek naar planten

Floronkamp in Land van Heusden en Altena en Bommelerwaard

In de periode van donderdag 7 juli 10.30 uur tot zondag 10 juli 15.00 uur 2016 organiseert Floron, Floristisch Onderzoek Nederland,  een speciaal kamp voor liefhebbers van wilde planten in het Land van Heusden en Altena en Bommelerwaard.

Floristen uit alle delen van Nederland komen naar Ammerzoden om van hieruit de flora in de Bommelerwaard en het land van Heusden en Altena in kaart te brengen. De verzamelde gegevens worden gebruikt voor monitoring; nagaan welke planten in de Nederlandse flora vooruitgaan, gelijk blijven of achteruitgaan. Mede op basis hiervan worden gerichte beschermingsmaatregelen getroffen of beheersmaatregelen aangepast.

De groep floristen overnacht op minicamping De Spijken in Ammerzoden. (http://www.despijken.nl)

Dagelijks vertrekken de deelnemers in groepjes van 3-4 personen in verschillende richtingen om gedurende één dag in één kilometerhok alle planten, bloeiend en niet-bloeiend, te inventariseren. Planten die ze ter plaatse niet op naam kunnen brengen nemen ze mee en leggen deze voor aan een van de aanwezige specialisten.

Mocht je tussen 7  tot 10 juli in de regio mensen diep gebukt naar de grond zien kijken, sommigen met een loep of een flora in de hand dan weet u dat het floristen zijn die bezig zijn om de wilde planten natuur in kaart te brengen. Lopend van biotoop naar biotoop noteren ze alle wilde planten en proberen daarbij ook de aanwezige natuur zoveel mogelijk te ontzien. Voor toetreding is aan de terreinbeheerders en aan de landeigenaren toestemming gevraagd om hun terrein te betreden. Helaas lukt het niet altijd om de eigenaar tevoren te achterhalen. Wij vragen daar als organisatie begrip voor.

 

Ben je een in de regio actieve natuurliefhebber of gewoon nieuwsgierig. Meld je gerust aan. Je kunt een of meerdere dagen meelopen of deelnemen aan een speciale grassencursus op zaterdag 9 juli. Speciaal is ook de excursie op vrijdagavond 8 juli waarbij we onder leiding van SBB-boswachter Hans van Heijningen een van de pareltjes onder de natuurgebieden nabij Zuilichem bezoeken.

Kortom een kamp met vele floristische facetten en afgestemd op de gevorderde én de beginnende florist.

 

Belangstelling?

Stuur even een mailtje naar florondistrict23@gmail.com

 

Namens het Floron districtsteam Noord-Brabant Baronie

 

 

Geplaatst in Algemeen, Geen categorie.