BELEEF DE BOERDERIJ:  een leuk en leerzaam uitje voor jong en oud!  

16 mei,  2e Pinksterdag,  van 10.00 – 17.00 uur 

Op maandag 16 mei kun je bij zeven boeren en telers in de Bommelerwaard een kijkje op het bedrijf nemen. Ontdek waar de oorsprong ligt van het eten op jouw bord en hoe de productie van melk, vla, kaas, ijs en vlees tot stand komt.  Kom kijken hoe de dieren op de boerderij leven en hoe appels, kersen en paddenstoelen groeien.

Stap in een gratis tractorhuifkar, die bij ieder bedrijf een halte heeft en grijp je kans om via de huifkarroute meer te weten te komen  over de agrarische sector. Kalfjes en biggetjes aaien, lekkere hapjes proeven, rondleidingen, pony rijden, genoeg te beleven voor jong en oud.

Voor de schoolkinderen in de Bommelerwaard en Omgeving is er een kleurwedstrijd met leuke prijzen. De  kleurplaat kun je downloaden op deze website en op 16 mei bij ieder bedrijf inleveren.

 

“Beleef de Boerderij”  wordt georganiseerd door de deelnemende boeren en telers uit Hedel, Ammerzoden en Well in samenwerking met de agrarische natuurvereniging  De Capreton.

Zij nodigen je van harte uit om hun bedrijf te bezoeken om zo te zien waar prachtige streekproducten vandaan komen en om kennis te maken met de diversiteit aan nevenactiviteiten op het platteland, zoals een boerderijwinkel, Bed & Breakfast, ijssalon, boerengolf, kinderopvang, educatief centrum en natuurspeeltuin.

 

Van 10.00 – 17.00 uur bent je welkom bij:

 • Melkveehouderij en boerengolfboerderij van familie van Zeelst, Achterdijk 57, 5321 JB Hedel.

Deze boerderij is deze dag het centrale punt  en doet mee met de Campina Open Boerderijdagen. Op het terrein staan diverse kramen en er zijn tal van activiteiten.

Thema: stoere jongens en meisjes . Er is een heuse boerenstormbaan en je kunt melkbus heffen. Verder kun je Boerengolf spelen of een rondleiding maken in onze nieuwe stal. Voor de allerkleintjes is er skippy- koe race en schminken of even langs de dierendokter met je dierenknuffel.  In de zuivelbar kun je  genieten van een heerlijke zuivelsnack. En FEEST voor de koeien: Om 12.00 uur gaan ze weer voor de eerste keer de wei in na een lange stalperiode.

 • Kinderopvang “De Vrijbuiter” van Mathé en Lilian van Goch, Achterdijk 10, 5321 JB Hedel:

Spelen, ontdekken en beleven op een échte boerderij! Er zijn rondleidingen op de kinderopvang en je kunt een kijkje nemen in de stal. Kinderen kunnen kleuren en tekenen. De kinderopvang is voor kinderen tussen 0-12 jaar. Daarin is een onderscheid gemaakt tussen kinderdagopvang voor 0-4 jaar, peutergroep van 2-4 jaar en buitenschoolse opvang voor 4-12 jaar.

 

 • IJsboerderij “De Schoonheuvel” van Arjan en Nicolien van Zeelst, Veldweg 55, 5321 JD Hedel

Activiteiten: bezichtiging  melkrobot, koeienspringkussen, ambachtelijk boerenijs eten, bedrijfsfilm “van melk tot ijs” bekijken, kunstkoe melken, schminken.

 • Biologisch varkensbedrijf van Andries en Janny van den Bogert, Mezenweg 11, 5321 JR Hedel

Hier krijg je  een rondleiding door de stallen, de boer en medewerkers vertellen alles over een biologisch varkensleven en je mag een biggetje knuffelen. Je kunt proeven van heerlijke worst van eigen varkens en een broodje bioburger kopen om Team Maasdriel voor Alpe d’Huzes te steunen. Op een tractor of shovel zitten, skelteren en korfballen: voor elk wat wils.

 

 • Biologisch Fruitbedrijf De Sterregaard van Marti van den Bogert & Willem van den Berg, Middelingenseweg 51, 5321 JH Hedel

Bij de Sterregaard worden allerlei feestelijke activiteiten georganiseerd zoals: rondleidingen, wilde planten-wandelingen, pony rijden. Er zijn heerlijke biologische producten te koop zoals pure sappen, honing en eigen gemaakt aardbeiensorbetijs en smoothies. De huisimker Hayo Velthuis legt van alles uit bij de observatiekast, zoek de koningin! Jérome Lesquillier geeft presentaties Qigong. Bij mooi weer neem je op het terras een cappuccino of thee met een appeltaartje. Binnen kun je chillen in het Proeflokaal onder het genot van live-muziek van onze huis-pianist.

 

 • Champignonkwekerijen “De Hopwaag” van Bert van Geffen en Han en Margot van Hemert en Hoppie’s Educatief Centrum/Natuurspeeltuin, Zandweg 17, 5324 JN Ammerzoden

Hier kun je ruiken zien en proeven hoe een champignon groeit van begin tot eindstadium. Daarnaast worden er heerlijke champignon hapjes klaargemaakt van onze eigen witte champignon.

Zou je zelf ook graag een ( champignon) hapje klaar willen maken? Dit kan deze dag onder begeleiding van Marjan, onze kok, in het kookcafé van Hoppies. Op diverse tijden wordt er namelijk een inloop kookworkshop voor volwassenen gegeven.

De kinderen kunnen zich ondertussen vermaken bij  in de natuurspeeltuin en verder

zijn er nog diverse kraampjes waar je lekker langs kunt struinen.

 

 • Biologische Boerderij Schuttershof van Herbert en Jacqueline Groeneveld, Maaijenstraat 38, 5325XH Well

Bij boerderij Schuttershof kun je de boerderij bezichtigen. Er staan over het bedrijf meerdere mensen verspreid die je van alles kunnen vertellen over de varkens, biggetjes, koeien en kalfjes en die al je vragen kunnen beantwoorden. De boerderijwinkel is geopend voor allerlei heerlijke biologische producten. Ook is er een proeverij met de heerlijke vleeswaren van St. Hendrick. De kinderen kunnen geschminkt worden en er is een springkussen.

 

De toegang tot de boerderijen is gratis.

Tussen de bedrijven rijden huifkarren heen en weer.

Maak je gebruik van eigen vervoer, dan zijn er op alle bedrijven kaartjes met een plattegrond beschikbaar.

 

 

 

 

 “Kom Kijken en Win” Foto-prijsvraag

 

Nagenieten van deze bijzondere dag? Neem dan deel aan de “Kom Kijken en Win” prijsvraag.

 • Bezoek minimaal 3 boerderijen, vraag om een deelnamekaart, vul deze in en lever in bij één van de deelnemende bedrijven.
 • Deelnemers met 3 goede antwoorden maken kans op een mooie prijs, beschikbaar gesteld door de deelnemende bedrijven.

 

Prijzen:

 • Hoofdprijs: kookworkshop voor twee personen bij Hoppie’s
 • fruit-sap-honing-pakket van de Sterregaard
 • cadeaubon van kinderspeelparadijs Kids Castle voor 2 kinderen en 2 volwassenen
 • cadeaubon van De Schoonheuvel voor de huur van een 3-persoons kano voor een tocht van 7 km met iets lekkers voor onderweg
 • cadeaubon van € 20,- te besteden in de boerderijwinkel van Schuttershof
 • biologisch varkensvleespakket met o.a. een filetrollade
 • boerengolfarrangement

 

 

 

 

 

Geplaatst in Algemeen, Geen categorie.