BELEEF DE BOERDERIJ

10 juni, 2e Pinksterdag, van 10.00 – 17.00 uur
Een dagje uitvoor het hele gezin

Op 10 juni 2e Pinksterdag, organiseert de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in de Bommelerwaard “De Capreton” samen met de deelnemende leden voor de 9e keer een open dag op agrarische bedrijven in Hedel en Ammerzoden.

Bij zes boeren en telers kun je die dag een kijkje achter de schermen nemen en zien wat er moet gebeuren voor jij van een lekkere maaltijd kunt genieten.

Kom kijken hoe de koeien en varkens leven, hoe champignons  en kersen geteeld en geoogst worden, hoe van melk lekker ambachtelijk ijs gemaakt wordt en bezoek de mooie kleinschalige kinderopvanglocatie van De Vrijbuiter.

De gratis tractorhuifkar neemt je mee langs alle bedrijven, stap uit waar je wilt om kalfjes en biggetjes te aaien, vooreen rondleiding of proeverij, kanovaren, een workshop  of voor één van de vele andere activiteiten voor het hele gezin

Je kunt meedoen aan een prijsvraag met mooie prijzen en voor kinderen is er een teken-/knutselwedstrijd.

JE BENT VAN HARTE WELKOM BIJ:

Melkveehouderij en boerengolfboerderij van familie  van Zeelst, Achterdijk 57, 5321 JB Hedel.

Dit bedrijf doet mee aan de Campina Open Boerderij Dag. Ervaar deze dag het boerderijleven, informeer je over de herkomst van zuivel, over de koe, de natuur en het werk van de boer en boerin. Via het parcours “De Melkweg” worden kinderen meegenomen in de wondere wereld van de boerderij. Er is een echte kaasmarkt waar de kaas van “Mijn KaasKoe” de hele dag geveild zal worden, kinderen kunnen als echte kaasdragers de kaas van de afslag naar de consument brengen. Er is een kleine streekmarkt, een proeverij van Campina toetjes, een speurtocht naar de boerenzwaluw en uitleg over weidevogels.

Kinderopvang “De Vrijbuiter” van Mathé en Lilian van Goch, Achterdijk 10, 5321 JB Hedel:

Wil je weten wat kinderopvang op de boerderij precies inhoudt? Neem dan een kijkje bij deze kleinschalige opvangvoor kinderen van 0-12 jaarmidden in de polder tussen de groene weilanden met grazende koeien. Uiteraard mag je ook de stal in om kennis te maken met de koeien en kalfjes en kinderen kunnen lekker spelen op de fietsjes en tractors.

IJsboerderij en melkveehouderij “De Schoonheuvel” van Arjan en Nicolien van Zeelst, Veldweg 55, 5321 JD Hedel

Op deze boerderij kun je kalfjes knuffelen en kijken hoe de koeien gemolken worden met de melkrobot. Van de melk wordt hier ambachtelijk boerenijs gemaakt. Hoe dat in zijn werk gaat kun je zien op de film “Van melk tot ijs” en uiteraard kun je een lekker ijsje kopen. Kinderen kunnen zich laten schminken en zich uitleven op het springkussen of in de zandbak. Deze dag kun je ook gratis een stukje kanovaren met een 3 persoons Canadese kano. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de ingang van de ijsboerderij.

Kersen Bogerd Hedel van Ferdie van Eck,  Hooiweg tegenover nummer 35, 5321 JG Hedel:

Tijdens een rondleiding in de kersenboomgaard kom je van alles te weten over de verschillende rassen, de teelt en oogst  van kersen, je mag kersen proeven en kinderen kunnen een glittertattoo laten zetten.

Biologisch varkensbedrijf van familie van den Bogert, Mezenweg 11, 5321 JR Hedel

Ontdek de varkens en hoe ze leven tijdens een rondje door de stallen en langs de zeugenwei, knuffel een klein biggetje en klim op de strotoren of één van de tractors. Proef een stukje worst van eigen varkens of geniet van een broodje hamburger. Er zijn leuke boeren T-shirts te koop.

Champignonkwekerijen “De Hopwaag” van familie van Hemert en NatuurspeeltuinHoppies, Zandweg 17, 5324 JN Ammerzoden

Maak kennis met de oogst en de teelt van de witte champignon, doe inspiratie op voor de bereiding en proef de hapjes van deze champignon en andere paddenstoelen.

Kinderen kunnen spelen in de natuurspeeltuin, om 12.00 uur is er een miniworkshop “Dikke Dames schilderen” voor kinderen en volwassenen (duur 2 uur) en om 13.30 uur is er een dansworkshop voor kinderen (duur ca 30-45 min.) Van 14.15 -15.30 uur is er mini obstakel run voor kinderen vanaf 8 jaar, onder begeleiding van de ouders. Vanaf 14.30 uur live muziek op het terras.

Teken-/knutselwedstrijd voor kinderen

Maak een mooie tekening of een knutselwerkje met als thema “DE BOERDERIJ” en lever dit op 10 juni in bij één van de bedrijven. Er zijn leuke prijsjes te winnen!

Overige informatie

De toegang tot de boerderijen is gratis.

Huifkarren rijden een rondje langs alle bedrijven, je kunt gratis mee!

Maak je gebruik van eigen vervoer, dan zijn er op alle bedrijven kaartjes met een plattegrond beschikbaar.

Uitgebreide informatie over de bedrijven, prijsvragen en activiteiten vind je op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/beleefdeboerderijbommelerwaard/

Geplaatst in Algemeen, Geen categorie.