Waterberging Kampen-Noord wordt natuurgebied De Broekheuvel

Waterberging Kampen-Noord wordt natuurgebied De Broekheuvel

Gemeente Maasdriel draagt beheer over aan De Capreton

 

Aan de rand van het moderne bedrijventerrein De Kampen-Noord in Hedel, heeft de gemeente een waterretentiegebied van ruim 4 ha groot gecreëerd, als overloop gebied tussen stedelijke en landelijke omgeving. Nu de inrichting en beplanting klaar is, wordt het beheer overgedragen aan De Capreton.

De landschappelijke inpassing is in goede samenwerking tussen de gemeente Maasdriel en de Agrarische Natuurvereniging De Capreton tot stand gekomen. Als vervolg op de succesvolle samenwerking heeft de gemeente het beheer vandaag volledig overgedragen aan Capreton. Dit gebeurde via het ondertekenen van een overeenkomst. Naast het moderne bedrijventerrein De Kampen-Noord, kan nu ook het moeras gaan bloeien en groeien.

Over een aantal weken zal het gebied formeel worden opengesteld. Vanaf dan is het overdag openbaar toegankelijk voor wandelingen over de bloemrijke kade. Naast wateropvang krijgt De Broekheuvel hiermee ook een educatieve functie en zal het gaan fungeren als een proefpoldertje waarin de dynamiek van waterberging zichtbaar wordt gemaakt. Het is voor het eerst dat een wateropslag op een dergelijke wijze wordt getransformeerd naar een openbaar toegankelijk natuurgebied met educatieve functie.

De Broekheuvel

De Broekheuvel is een gebied voor waterberging in de vorm van een langgerekte wadi die in breedte en in diepte varieert. Het regenwater van het bedrijventerrein wordt in de wadi opgevangen en via een filter van moerasplanten gezuiverd.  In de wadi liggen begroeide landrichels die boven water uitsteken en die doen denken aan de ‘rabatten’ die vroeger veel voorkwamen in het rivierengebied. Het gebied wordt over de hele lengte in tweeën gedeeld door een smalle, kronkelende kade waarover een onverhard wandelpad loopt. De kade is met een bloemrijk grasmengsel ingezaaid. Aan de westkant van de kade ligt een perceel droog grasland dat gehooid kan worden of waarop schapen kunnen grazen.

Geplaatst in Algemeen en getagd met .