Nationale vogeltelling: Artikel Brabants Dagblad 19-01-2015

Vogels niet op één hand te tellen in Hedel

Vanuit de serre van Lina Slotboom kijk je uit over haar prachtige tuin in Hedel. Een tuin met vooral veel bomen en struiken, die zaadjes en besjesbevatten waar vogels dol op zijn. In deze tuin moet je vol concentratie rondkijken tijdens de vogeltuintelling die dit weekeinde plaatsvond. De vogels zijn namelijk niet op één hand te tellen.

Slotboom, bestuurslid van De Capreton en fervent natuurliefhebster, weet precies hoe ze de vogels moet prikkelen om beschutting en voedsel te zoeken. Met het vrijwilligerswerk dat ze doet voor De Capreton zorgt ze er onder andere voor dat weidevogels beschermd worden, in de korte tijd dat ze in Nederland zijn om nesten te maken, eieren te leggen en te broeden.
In de vrije tijd die rest, besteedt ze veel aandacht aan haar tuin. Rond deze tijd van het jaar biedt ze de wat kleinere tuinvogeltjes een veilige thuishaven. Met brood, vetbollen en pinda’s is het een paradijs voor de vogels om de winter door te komen. Op hun beurt zorgen de vogels voor een paradijs voor Slotboom. De struiken aan weerszijden van de tuin bewegen continu en de ekster zit aan de waterkant met een veroverde broodkorst tussen zijn snavel. Dan wijst Slotboom naar een roodborstje, een vogeltje van een paar gram dat zachtjes onder de vogelkooi hupt.
Op de vroege zondagmorgen tijdens de vogeltuintelling heeft Slotboom al verschillende soorten vogels gespot: meesjes, merels en veel vinken. Dit jaar heeft ze ook al een grote bonte specht en een gaai gezien. ‘Het is net of de specht verstoppertje speelt achter de boom, zo grappig’, vertelt ze.
Continu zorgen de vogels voor leven in de tuin. De gulzige ekster blijft een beetje op afstand, die is wat mensenschuw. Het geeft de kleinere vogels, zoals het koolmeesje de kans om zich te goed te doen aan alle heerlijkheden die er zijn in de tuin.
Volgens de Hedelse natuurliefhebster komen de vogels de tuin vast inspecteren voor een geschikte broedplaats. Over een maand of anderhalf komen ze terug en starten ze met de bouw van het nest. ‘Je ziet ze dan druk met strootjes heen en weer vliegen’, zegt ze. Daarna zie je dat ze voedsel verzamelen voor de jongen, dan hoor je geluiden en met veel geluk zie ze uitvliegen. ‘Het is echt een paradijsje waar we genieten van vogels’, besluit ze.

Geplaatst in Algemeen, Weidevogels en getagd met .