Nationaal schoolontbijt op de boerderij

Mgr. Zwijsenschool uit Kerkdriel is voor de derde keer op rij met de kinderen van groep 5 het Nationaal schoolontbijt komen nuttigen op de boerderij van Arjan en Nicolien van Zeelst, beter bekend als de IJsboederij De Schoonheuvel in Hedel. Gastvrouw Nicolien zet zich in voor Boerderij Educatie Rivierenland. De Capreton heeft het initiatief bij oprichting ondersteund en in de Bommelerwaard zijn 2 educatiebedrijven: De Schoonheuvel in Hedel en melkveebedrijf Van Linden in Well. Volgend voorjaar sluit boerderij Zonneveld in Rossum aan met hun pluimveehouderij.

Vandaag was de klas van meester Frank aan de beurt voor een combinatie van schoolontbijt en een educatieles. Het ontbijt werd genuttigd in de ijsboerderij waarna Nicolien de kinderen uitleg gaf over het leven op een melkveehouderij. Tijdens de rondleiding werd er een koe gemolken, voelden de kinderen het verschil tussen warme melk recht van de koe en de gekoelde melk in de tank. Zoals je op school in groep 1 begint en eindigt in groep 8, liepen de kinderen van jonge kalveren naar de koeien “uit groep 8”. Ondertussen stelde de enthousiaste groep kinderen bijzonder veel vragen, die varieerden tot: “heeft elke koe een naam”?” tot “zit er ook een tomtom in de tractor? De kinderen mochten de koeien eten geven, aaien en natuurlijk allemaal op de foto in de tractor. Aan het einde van het bezoek werden de handen uit de mouwen gestoken en is de stal netjes geveegd opgeleverd door de kinderen. Bij het schoonborstelen van de schoenen verzuchtte een jongen: Ik zou hier wel elke dag willen zijn…..

Deze les was een speciale les in het kader van het Nationale Schoolontbijt. Reguliere lessen duren 2 uur en gaan uit van het concept Belevend Leren. Dat wil zeggen dat kinderen niet alleen naar een verhaal van de boer(in) luisteren, maar ook zelf aan de slag gaan met opdrachten zoals uitrekenen hoeveel een koe eet, slagroom kloppen etc. Lessen kunnen online geboekt worden op de website www.boerderijeducatierivierenland.nl. Ook is het mogelijk direct te  bellen naar de educatieboer.
Kom jij ook met jouw klas op de boerderij?

Geplaatst in Algemeen, Geen categorie.