Gerard Roeling, boerenlandvogel-vrijwilliger 2020

Gerard Roeling, de coördinator van de werkgroep weidevogelbescherming van De Capreton, is zaterdag 15 februari onderscheiden tot Gelderse Boerenlandvogel-vrijwilliger van 2020. Gerard ontving een oorkonde en een mooie glazen kievit uit handen van Arjan Vriend, directuur-bestuurder van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Al jaren verzet Gerard ontzettend veel werk voor het beschermen van de weidevogels, zoals de grutto, kievit en de tureluur. Dankzij de geweldige inzet van Gerard en de andere vrijwilligers zijn er in 2019 in Gelderland 5558 vogelnesten beschermd. Gerard, bedankt voor al jouw goede werk en geweldige inzet!

Jack van Dongen heeft het 1e kievitsei van 2020 gevonden!

Vandaag , 2 maart 2020, heeft Jack van Dongen, enthousiaste vrijwilliger van de werkgroep weidevogelbescherming van De Capreton, het 1e kievitsei van Nederland gevonden. Dit is de tweede keer in tien jaar tijd dat het eerste ei in de Bommelerwaard is gevonden. In 2014 is op 5 maart het 1e kievitsei gevonden in Delwijnen.


Jack heeft het kievitsei gevonden in een maisperceel in Bruchem, in een nestje van 2 eieren. En daarmee is het weidevogelseizoen van 2020 van start gegaan. Vanaf nu tot half juni gaan de vrijwilligers op zoek naar nesten van de kievit, tureluur, grutto, scholekster en andere weidevogels om de nesten te markeren. De markeringen maken het de boer mogelijk om rekening met de nesten te houden. Tijdens werkzaamheden kan men om een nest heen te maaien of een nest kan verplaatst worden om weidevogels een kans om de eieren uit te broeden.
Heb je ook interesse om aan te sluiten als weidevogelvrijwilliger, dan kan dat. Je kunt je aanmelden via het mailadres weidevogelbescherming@capreton.nl


We willen Jack van Dongen feliciteren met deze mooie vondst!

Kerstwens

Bij de nadering van Kerstmis en Nieuwjaar kijkt onze vereniging terug op een druk en succesvol jubileumjaar 2019 met tal van activiteiten die menigeen aanspraken. Zo bezochten vele inwoners uit de Bommelerwaard en daarbuiten, volwassenen en kinderen, de jubileum- en de open boerderijdagen .

Graag danken wij daarbij onze leden agrariërs en vrijwilligers voor hun aller inzet hierbij!

Wij wensen vanaf deze plaats iedereen prettige kerstdagen en een voorspoedig 2020 toe!

Nationaal schoolontbijt op de boerderij

Mgr. Zwijsenschool uit Kerkdriel is voor de derde keer op rij met de kinderen van groep 5 het Nationaal schoolontbijt komen nuttigen op de boerderij van Arjan en Nicolien van Zeelst, beter bekend als de IJsboederij De Schoonheuvel in Hedel. Gastvrouw Nicolien zet zich in voor Boerderij Educatie Rivierenland. De Capreton heeft het initiatief bij oprichting ondersteund en in de Bommelerwaard zijn 2 educatiebedrijven: De Schoonheuvel in Hedel en melkveebedrijf Van Linden in Well. Volgend voorjaar sluit boerderij Zonneveld in Rossum aan met hun pluimveehouderij.

Vandaag was de klas van meester Frank aan de beurt voor een combinatie van schoolontbijt en een educatieles. Het ontbijt werd genuttigd in de ijsboerderij waarna Nicolien de kinderen uitleg gaf over het leven op een melkveehouderij. Tijdens de rondleiding werd er een koe gemolken, voelden de kinderen het verschil tussen warme melk recht van de koe en de gekoelde melk in de tank. Zoals je op school in groep 1 begint en eindigt in groep 8, liepen de kinderen van jonge kalveren naar de koeien “uit groep 8”. Ondertussen stelde de enthousiaste groep kinderen bijzonder veel vragen, die varieerden tot: “heeft elke koe een naam”?” tot “zit er ook een tomtom in de tractor? De kinderen mochten de koeien eten geven, aaien en natuurlijk allemaal op de foto in de tractor. Aan het einde van het bezoek werden de handen uit de mouwen gestoken en is de stal netjes geveegd opgeleverd door de kinderen. Bij het schoonborstelen van de schoenen verzuchtte een jongen: Ik zou hier wel elke dag willen zijn…..

Deze les was een speciale les in het kader van het Nationale Schoolontbijt. Reguliere lessen duren 2 uur en gaan uit van het concept Belevend Leren. Dat wil zeggen dat kinderen niet alleen naar een verhaal van de boer(in) luisteren, maar ook zelf aan de slag gaan met opdrachten zoals uitrekenen hoeveel een koe eet, slagroom kloppen etc. Lessen kunnen online geboekt worden op de website www.boerderijeducatierivierenland.nl. Ook is het mogelijk direct te  bellen naar de educatieboer.
Kom jij ook met jouw klas op de boerderij?

Kruidenrijke Akkerranden

Op tal van plaatsen in de Bommelerwaard hebben sinds enkele jaren kruidenrijke akkerranden. Deze worden afgesloten met agrariërs door Collectief Rivierenland. Collectief Rivierenland is een coöperatie van 6 agrarische natuurvereniging uit het rivierengebied, waaronder de Capreton. De randen worden om agrarische percelen langs watervoerende sloten aangelegd. Op deze randen vindt geen bemesting en chemische onkruidbestrijding plaats. Hierdoor wordt de afspoeling van nutriënten voorkomen waardoor het oppervlaktewater wordt verbeterd. Door deze randen in te zaaien met een kruidenrijk akkermengsel creëren we tevens een voedselbron voor de wilde bijen. Zo dienen deze randen dan ook 2 doelen. Ben je ook geïnteresseerd in deze randen dan kun je contact opnemen met de coördinator van de Capreton: theo.vangoch@collectiefrivierenland.nl

BELEEF DE BOERDERIJ

10 juni, 2e Pinksterdag, van 10.00 – 17.00 uur
Een dagje uitvoor het hele gezin

Op 10 juni 2e Pinksterdag, organiseert de Vereniging voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer in de Bommelerwaard “De Capreton” samen met de deelnemende leden voor de 9e keer een open dag op agrarische bedrijven in Hedel en Ammerzoden.

Bij zes boeren en telers kun je die dag een kijkje achter de schermen nemen en zien wat er moet gebeuren voor jij van een lekkere maaltijd kunt genieten.

Kom kijken hoe de koeien en varkens leven, hoe champignons  en kersen geteeld en geoogst worden, hoe van melk lekker ambachtelijk ijs gemaakt wordt en bezoek de mooie kleinschalige kinderopvanglocatie van De Vrijbuiter.

De gratis tractorhuifkar neemt je mee langs alle bedrijven, stap uit waar je wilt om kalfjes en biggetjes te aaien, vooreen rondleiding of proeverij, kanovaren, een workshop  of voor één van de vele andere activiteiten voor het hele gezin

Je kunt meedoen aan een prijsvraag met mooie prijzen en voor kinderen is er een teken-/knutselwedstrijd.

JE BENT VAN HARTE WELKOM BIJ:

Melkveehouderij en boerengolfboerderij van familie  van Zeelst, Achterdijk 57, 5321 JB Hedel.

Dit bedrijf doet mee aan de Campina Open Boerderij Dag. Ervaar deze dag het boerderijleven, informeer je over de herkomst van zuivel, over de koe, de natuur en het werk van de boer en boerin. Via het parcours “De Melkweg” worden kinderen meegenomen in de wondere wereld van de boerderij. Er is een echte kaasmarkt waar de kaas van “Mijn KaasKoe” de hele dag geveild zal worden, kinderen kunnen als echte kaasdragers de kaas van de afslag naar de consument brengen. Er is een kleine streekmarkt, een proeverij van Campina toetjes, een speurtocht naar de boerenzwaluw en uitleg over weidevogels.

Kinderopvang “De Vrijbuiter” van Mathé en Lilian van Goch, Achterdijk 10, 5321 JB Hedel:

Wil je weten wat kinderopvang op de boerderij precies inhoudt? Neem dan een kijkje bij deze kleinschalige opvangvoor kinderen van 0-12 jaarmidden in de polder tussen de groene weilanden met grazende koeien. Uiteraard mag je ook de stal in om kennis te maken met de koeien en kalfjes en kinderen kunnen lekker spelen op de fietsjes en tractors.

IJsboerderij en melkveehouderij “De Schoonheuvel” van Arjan en Nicolien van Zeelst, Veldweg 55, 5321 JD Hedel

Op deze boerderij kun je kalfjes knuffelen en kijken hoe de koeien gemolken worden met de melkrobot. Van de melk wordt hier ambachtelijk boerenijs gemaakt. Hoe dat in zijn werk gaat kun je zien op de film “Van melk tot ijs” en uiteraard kun je een lekker ijsje kopen. Kinderen kunnen zich laten schminken en zich uitleven op het springkussen of in de zandbak. Deze dag kun je ook gratis een stukje kanovaren met een 3 persoons Canadese kano. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij de ingang van de ijsboerderij.

Kersen Bogerd Hedel van Ferdie van Eck,  Hooiweg tegenover nummer 35, 5321 JG Hedel:

Tijdens een rondleiding in de kersenboomgaard kom je van alles te weten over de verschillende rassen, de teelt en oogst  van kersen, je mag kersen proeven en kinderen kunnen een glittertattoo laten zetten.

Biologisch varkensbedrijf van familie van den Bogert, Mezenweg 11, 5321 JR Hedel

Ontdek de varkens en hoe ze leven tijdens een rondje door de stallen en langs de zeugenwei, knuffel een klein biggetje en klim op de strotoren of één van de tractors. Proef een stukje worst van eigen varkens of geniet van een broodje hamburger. Er zijn leuke boeren T-shirts te koop.

Champignonkwekerijen “De Hopwaag” van familie van Hemert en NatuurspeeltuinHoppies, Zandweg 17, 5324 JN Ammerzoden

Maak kennis met de oogst en de teelt van de witte champignon, doe inspiratie op voor de bereiding en proef de hapjes van deze champignon en andere paddenstoelen.

Kinderen kunnen spelen in de natuurspeeltuin, om 12.00 uur is er een miniworkshop “Dikke Dames schilderen” voor kinderen en volwassenen (duur 2 uur) en om 13.30 uur is er een dansworkshop voor kinderen (duur ca 30-45 min.) Van 14.15 -15.30 uur is er mini obstakel run voor kinderen vanaf 8 jaar, onder begeleiding van de ouders. Vanaf 14.30 uur live muziek op het terras.

Teken-/knutselwedstrijd voor kinderen

Maak een mooie tekening of een knutselwerkje met als thema “DE BOERDERIJ” en lever dit op 10 juni in bij één van de bedrijven. Er zijn leuke prijsjes te winnen!

Overige informatie

De toegang tot de boerderijen is gratis.

Huifkarren rijden een rondje langs alle bedrijven, je kunt gratis mee!

Maak je gebruik van eigen vervoer, dan zijn er op alle bedrijven kaartjes met een plattegrond beschikbaar.

Uitgebreide informatie over de bedrijven, prijsvragen en activiteiten vind je op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/beleefdeboerderijbommelerwaard/